måndag 3 november 2014

Nya jaktmarker för sömnaden


Jag har precis sytt mig en första bh, och damn vad kul det var. Jag har ju under hela våren/sommaren/hösten övningssytt trosor för att lära känna material och få till det där med snygga resårer. Det lönade sig, för jag tycker nog att detta blev himla bra. Kanske att jag behöver få till formen på kupan något bättre nästa gång, för en nästa gång blir det.
 
Jag har också lusläst internet för att hitta alla tips jag kunnat samt samlat på mig en del bra länkar på min Pinterest. Så här är lite tips om ni själva vill läsa vidare:

Material och mönster:
Jag har handlat hela set med material (så att allt finns till en hel bh) mest för att det som novis är så mycket att hålla ordning på. Jag har handlat hos Merckwaerdigh, och de seten passar bäst med de mönster som hon också säljer. Att de passar bäst innebär helt enkelt att materialmängden är rätt för den typen av band, kupor etc. jag har bara hunnit sy trosorna ur hennes mönster Mix30 ännu men ska strax ge mig i kast med bh:n.
Jag har handlat ett helt set från BWear som även inkluderade ett mönster, Classic, från Bra makers supply. Det här är det mönster som jag sytt av. Att det blev det först har helt enkelt att göra med att den som konstruerat mönstret just nu håller i en mönsterkontruktionsklass av just bh:ar på Craftsy. Jag kan varmt rekommendera den, då det alltid är lättare att lära sig sy nytt om man också kan se hur det görs. Bwear håller också i kurser på ämnet.
Make Bra finns i Finland och har också ett flertal mönster som ska vara riktigt bra, även där kan man köpa hela set om man vill få ett komplett paket att börja med. En del mönster finns som pdf andra får beställas som pappersmönster.(Här finns också ett riktigt bra gratis trosmönster)
Hos LG Sömnad kan man också köpa material och mönster till underkläder. Håller också i kurser
Orangelingerie har släppt en hel bok i ämnet bh-konstruktion samt har precis släppt ett första mönster som ser riktigt fint ut. Det mönstret köps som pdf. Där finns även en blogg.
Bloggar:
Följande bloggar har jag lusläst för att lära mig mer om konstruktion, materialval, se hur olika modeller ser ut etc. Cloth Habit har en fantastiskt bra sew-a-long, och missa inte att läsa kommentarerna i varje blogginlägg, där lär en sig mycket. Hos Sewaholic finns en liten serie om underklädessömnad (det var den som gjorde att jag fick upp ögonen för detta). Även de har bloggat ur en nybörjarperspektiv när det gäller bh-sömnad, vilket jag gillar, eftersom jag själv står där nu. Sigrid gör bh:ar på löpande band och har en del guider, Very purple person gör helt fantastiska set med underkläder och det är kul att hämta inspiration där och se hur olika modeller och tygval gör sig.

1 kommentar: