måndag 1 december 2014

Göra egna örhängen

Jag sparar mycket av de små tygbitar som blir över och särskilt när jag sytt i finare och lite dyrare tyger. Tidigare har jag köpt örhängen av andra som gjort egna av just tyg och tänkte därför att jag skulle prova att göra dem själv. Sagt och gjort, och det blev riktigt bra. Nu har jag blivit tillfrågad om att göra en liten steg för steg beskrivning av detta till en sömnadsrelaterad adventskalender och jag är med denna post först ut. Tips på inköpsställen kommer sist i denna bloggpost. Tänk på att arbeta på oömt underlag då limpistolen blir varm och det kan droppa lim.


1. Från vänster till höger, materialet som behövs för att göra egna örhängen. Limpistol, metallknappar att klä med tyg, örhängesstift och platta, pappcirkel med måttet ca 2 cm, sax och tygrester. På den nedre bilden: Liten avbitartång samt Pryms verktyg för att klä knappar.

2. Först klipper man med hjälp av den lilla pappplattan ut lagom stora cirklar för den knapp som ska kläs. Jag tycker att 11 mm knappar är perfekta som örhängen och passar också bra på de örhängesstift man kan köpa på Panduro. Det är viktigt att cirkeln inte blir mycket större (svårt att klä knappen och den blir bubblig) eller mindre (allt tyg kommer inte att fastna snyggt) så plattans diameter bör vara strax under 20 mm.3. Sedan lägger man tyget med rätsidan nedåt i rätt hål på den delen av verktyget som är gjort av gummi. Knappen som ska kläs består av två delar. Själva knappdelen som har en metallögla på baksidan och sedan en platta. På tyget lägger man delen med öglan och trycker ner tyget och knappen i den grå delen av verktyget. Peta sedan ner allt (med t.ex en penna) tyg så det hamnar i knappen. Om det är för mycket tyg så det inte får plats kan man klippa ned det lite.


4. När tyget är ordentligt nedpetat, lägger man på den plattan med den plattare sidan uppåt. På plattan finns det en skåra som ska hamna runt öglan. Detta gör att plattan fäster rätt i själva knappdelen. Sedan tar man den hårda delen av verktyget, ser till att den ring som finns på den hakar i skåran på den platta knappdelen och trycker till. Efter det är knappen klar och man får pilla ut den ut gummidelen.


5. Nu har du en färdig knapp, men öglan i bak behöver tas bort för att det ska bli ett örhänge. Det räcker ofta med att knipsa en gång med tången och sedan lirka ut metallbitarna. Jag vill verkligen rekommendera att vänta med att knipsa bort denna bit efter att knappen är klar. Gör man det innan är det så mycket svårare att få knappen att ligga rätt i verktyget, vilket gör att knapparna inte blir snyggt klädda.6. När öglan är borta är det dags att limma fast stiftet. Lättast är att limma på själva stiftet och sedan fästa det på örhänget. Ta ganska rikligt med lim, detta för att stiftet är lite skålformat, och har man inte tillräckligt med lim så kommer det fästa dåligt på örhänget. Tryck till i ett par sekunder tills det stelnat och sedan är örhänget klart.Färdiga örhängen! Vill man variera sig och inte bara använda så tygrester kan man också limma fast snygga knappar. Roligast blir det om man också sytt trådar i knappen så det ser ut som örhänget är fastsytt när man väl har det på. Vill man använda de större delarna av verktyget kan man klä större knappar och göra broscher eller varför inte kylskåpsmagneter? Lycka till med smyckestillverkningen!  Inköpsställen: Limpistol och örhängesstift: Panduro, Knappar: närmsta sömnadsffär, Tyger i just denna bloggpost kommer från Liberty, Liten avbitartång: Claes Ohlson eller närmsta bygghandel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar