fredag 1 november 2013

Köpstopp! Om sömnad och ekotänk.


Jag och min vän Alexandra har tagit oss an en utmaning. Att under ett halvår endast sy det som behövs i klädväg (minus skor, strumpor och bh:ar, svårsydda ting enligt mig). Jag lovar att redovisa hur det går här. Så nu köpstopp när det kommer till nya kläder, i första hand sy upp det tyglager som finns hemma och i andra hand komplettera med ekologiska tyger där det behövs. Jag och Alexandra är båda med i en SWAP-grupp på Facebook (Sewing With A Plan) och det borde kunna hålla oss på banan i fråga om att verkligen plnaera för det som behövs.

Jag tänker att om man måste sy det själv så blir det tydligt om det är ett plagg man behöver eller ej. Det går inte att få det här och nu som när man går och köper det. Det blir tygkostnad +tidsåtgång som är insatsen. Just tiden gör förhoppningsvis att man tänker noga över vad som behövs, plagget får ett nytt pris när ens egna tid lagts på det och inte någon sömmerska (på andra sidan jordklotets) tid.

Varför fokusera mer på kläder när det kommer till ekotänk? Lite korta fakta om det:
  • Bomull står för ca 2.5 % av jorden odlingsbara yta men ca 16 % av allt insektsmedel som används till odling går till just bomull. (Källa).Vill man vet allt om bomullsmarknanden kan man läsa OECD:s jordbruksrapport för 2013.
  • Ca 130 000 ton textilier förbrukas varje år i Sverige. Mindre än en fjärdeldel av detta återvinns i klädinsamlingar. Resten kastar vi.
  • Syntetiska fibrer används numer i större utsträckning än bomull. Så vill man fortsätta använda naturmaterial av miljöskäl, bör man verkligen se till att den är ekologisk.
Vilka alternativ finns om man vill ha naturmaterial men inte just bomull? Ull,  viskos (trä), modal (bok) och andra växtfibrer som t.ex. bambu, lin och hampa. Bambu ska man också ha lite koll på då den kräver mycket processande för att bli en klädfiber. Det bästa är ju om man kan återbruka tyger, sy om kläder eller handla på second hand så att textilierna får nytt liv. Om man vill handla ekologiska tyger och sy i själv så kan man bland annat hitta det hos Stitch organics, Sonjas textilatelje, Nosh eller gör en sökning på organic fabrics hos Etsy .

Vill man följa mina sömnadsvedermödor på närmre håll finns jag på Kollabora.


Bild lånad av Stitch organics
 

  

2 kommentarer: