måndag 23 december 2013

Litet miljöbokslut (Våra favoriter under året!)

Förra nyår bestämde vi oss för att särskilt fokusera på att alltid köpa ekologiskt av vissa varor. Inga kompromisser tillåtna. En av dessa  varor var vindruvor och därmed russin och viner. Nu har det gått ett år och vi har till och från fått avstå vissa köp då det helt enkelt inte funnits ekoalternativ.

Det ena gav det andra och i mars kastade vi vanlig blöjor till lilla O över bord, skippade traditionella våtservetter och struntade i hushållspapper. Nu när 2013 snart är till ända så har jag räknat lite på vad det inneburit i mindre sopor för vår del. Drygt 300 dagar har gått sedan dess. Kostnaden tygblöjor var till en början en stor investeringskostnad. Vi köpte tygblöjor för nästan 3000 kr. Samtidigt räknade vi ut att den kostnaden var vad vi skulle lagt på engångsblöjor  fram tills september. Så alla dagar från september och framåt har varit gratisdagar. Vi sparar gissningsvis någon hundring i veckan på det nu och fram tills lilla O är blöjfri.  I snitt har vi också undvikit att stoppa 8-10 blöjor i soporna per dag vilket ger 300 dagar*ca 9 blöjor= 2700 blöjor. Alltså föreställ er så många blöjor! Vilket sopberg på en hel småbarnstid.


I stället för hushållspapper använder vi un paper towel inköpta på Etsy för ca 250 kr (Sydda i ekologisk bomull). Gissningsvis gjorde vi över med 3 hushållsrullar i veckan innan, vilket gör att vi undvikit att kasta papper från nästan 130 rullar hushållspapper. Våtservetterna vi skippat vågar jag inte ens tänka på. Men vi vet att vi inte bidragit till sopberget där och framförallt undvikit att använda mer än nödvändigt med kemikalier på de små. De vi använder idag är hemsydda i återbrukat tyg.


Vi har också skippat ansiktsrondeller i bomull och använder sådana som är sydda i bambu. Först köpte jag en bunt på Etsy, men sedan har jag sytt dem själv.

Ut åkte också en massa saker i plast och ersattes av mer hållbara material såsom glas och metall, bland annat uteleksaker, nappflaskor och barntallrikar samt bestick. Solkrämen för sommaren blev så klart också ekologisk.
De nya favoritleksakerna som fick ersätta mindre miljösnälla varianter var, bokstavsmagneter i trä, bitleksak i trä samt en liten hemsydd lekfilt för O att pilla på.
Och till sist, ingen plastad frotté i barnsängarna utan fina yllefiltar som håller lika torrt. Även dessa är köpta på Etsy från ett litet familjeföretag i Lettland.

 Så. Det går att göra mycket. Mycket mer än vad jag föreställde mig förra nyår, och då tyckte jag ändå att vi var ganska miljömedvetna. Det här är bara en liten del av det vi gjort under året. Vi har helt klart höjt vår medvetande kring detta och får ta oss en funderare på vad som blir nästa års utmaning. Vi har ju börjat så smått i detta med kläder. Var och hur är de producerade och framförallt av vad?

God Jul!


2 kommentarer: