fredag 4 april 2014

Vaxa en jacka

Nu har jag vaxat om min Barbourjacka. Det var lätt värt att göra det själv (150 kr för en burk vax, jämfört med 600 kr för att lämna in och få det gjort). Helst ska man göra det en varm dag eller i ett väldigt varmt rum, men eftersom det fortfarande är snålblåsvår ute och vi inte ha en öppen spis att brassa på i vår lägenhet fick det duga med vanlig rumsvärme.

Jag hade kollat på några instruktionsfilmer för att få tips om hur man bäst stryker ut vaxet och här är mina bästa tips. Först ska burken med vax värmas i vattenbad, och det tog tid. Säkert 40 minuter, så vi snackar inte quick fix här. Sedan hade flera sagt att de doppar servetter av bomull i vaxen och sedan stryker på jackan och sedan har en torr trasa att jämna till med. Jag provade med en gammal linneduk, men tyckte att tyget sög upp för mycket av vaxet och gjorde det svårarbetat. Så jag gick över till att stryka på vaxet med den mjuka sidan av en kökssvamp och sedan jämnade till det med en torr bit av linneduken.


Man får se upp med att inte stryka vaxet på tyg som inte ska bli vaxat, då är det no return. Det var lite småsvårt att få till det bra runt fickorna av den anledningen. Det tar sin lilla tid, så jag fick värma vaxet två gånger extra, för så fort det svalnar så blir det segt och svårarbetad, så det lägger sig i sjok i stället för att smälta ut snygg på jackan. Ett tips är att låta vaxburken stå kvar i vattenbadet under hela den tid så man arbetar med plagget. Ett annat tips är att ha hårfön till hands och blåsa på punkter där vaxet behöver snyggas till /jämnas ut. Det tog ungefär 25 minuter att vaxa hela jackan. Små detaljer, sömmar,  runt/under ärmarna samt luvan var svårast och där får man arbeta lite extra. På bilden nedan kan man se att den nedre diagonalen är omvaxat och den övre bara har det gamla vaxet.


När hela jackan är vaxad, så kan den få hänga över natten, och sedan fram med hårfönen igen och värm de område som ser ojämna ut och stryk på dem med en ny torr svamp så att det jämnar till sig. Så himla skönt att ha fixat detta. Nu pärlar sig regnet fint på jacken och den kommer hålla i många år om den bara vaxas om lite då och då.
3 kommentarer:

 1. Vad är grejen med vaxad bomull? Blir jackan som en regnjacka alltså? Och håller bättre?

  Jag har en annan fråga också som jag tänkt ställa länge: Jag har sett på din blogg att ni använder tyg istället för hushållspapper. Jag är själv sugen på att göra så. Vi har tygblöjor och jag använder trasorna till att torka upp från golvet och har märkt att de funkar mycket bättre! Men tillbaka till min fråga: När man torkar munnen från allt möjligt kladd som tomatsås eller blåbär eller hallon, försvinner de fläckarna i tvätten? Har några fina linnehanddukar som jag funderar på att klippa till lagom servettstorlek men de är ljusa i färgen och det vore tråkigt om fläckarna inte gick bort.

  Tack för din blogg förresten, många inlägg som fått mig att tänka extra.
  /Amanda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaxad bomull bli mer restisten för väta, inte så att den funkar som regnjacka men klarar sig fint i ett vardagsregn. Framförallt torkar den mycket snabbare än ett vanligt bomullsplagg som blivit blött.

   Fläckarna försvinner inte alltid i tvätten så det får man lite leva med. om man vill ha fina servetter så kanske man kan spara dem till mer fina tillfällen och sedan ha vanliga i bomull tillvardags.

   Tack för du tittar in här och ursäkta mitt sena svar :)

   Radera
 2. Tack för ditt svar! :)
  /Amanda

  SvaraRadera