lördag 1 mars 2014

Stjärnutmaning #2
Ok, denna månad är dags att göra sig av med energitjuvar. Alla dessa små energikällor som sammantaget göra att det går en massa el till just ingenting, vilket kostar i plånboken och på miljön. Se till att inget står på standby och drar el, diska med full diskmaskin, tvätta med full tvättmaskin. Passa också på att frosta av frysen, dammsug bakom densamma plus kylskåpet. Släck lampor, använd timer på lampor som ska tändas och släckas vid vissa tidpunkter. Se över ditt elavtal, har du möjlighet att byta till grön el? Till grön el hör vind-  och vattenkraft samt solenergi (vissa räknar också biobränsle hit), alltså el som kommer från förnybara källor.

För några år sedan var familjen utvalda av energimyndigheten (tillsammans med ca 200 andra familjer) att få en genomgång av vår elkonsumtion. De kom hem och satte mätappartur på alla eluttag och större elprodukter såsom dammsugare, diskmaskin etc. Efter någon månad avslutades det. Ytterligare några månader senare fick vi resultaten. Vi konsumerade mindre el än ett genomsnittligt hushåll, men det fanns ändå mer att göra, te.x bli bättre på att släcka lampor och att stänga av apparater helt (särskilt datorer).

För att klara denna månads utmaning och kamma hem ytterligare tio poäng ska du:
  • Ta reda på varifrån din el kommer och se om det är möjligt att byta till grön el
  • Inte lämna några apparater i standby över natten (stoppa in grenuttag med switch emellan eller använder timer, eller stäng av dem helt)
  • Frosta av frys / kyl och dammsug bakom dessa
  • Inte diska under rinnande vatten
  • Se över vilken temperatur ni har i kyl och frys. Idealiskt är +5 för kyl och -18 för frys.
Lycka till!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar