måndag 31 mars 2014

Stjärnutmaning #3 Papper


Det är få saker som kan stöka till det så hemma (förutom kanske barnleksaker) som högar med papper som ligger. Det är högar med tidningar man läst, post som behöver tas hand om, barnens teckningar från förskolan, dagstidningen (särskilt om man har en storstadstidning i 100 delar) och jobbpapper. Just papper är en produkt som de flesta ganska slentrianmässigt använder. Vi skriver ut jobbmailet bara för att ha det i handen, tar lite för mycket hushållspapper när vi ska torka upp något, sparar tidningar vi kanske ska läsa igen (men sällan gör). Så för att spara lite på moder jord är aprils utmaning att se över hur du använder papper och hur du kan minska konsumtionen av den samt se över om saker kan användas flera gånger. Sverige ligger tydligen på 11:e plats i världen när det kommer till att konsumeras mest papper, 200 kg per person och år. Jämför detta med genomsnittet som ligger på 50 kg per person och år.

Vi har sagt upp vår papperdagstidning och läser den digitalt. Nu har vi också påbörjat att få besked från olika ställen digitalt i stället för ett brev på posten. Jag brukar tex. ge bort tidningar jag läst färdigt till en granne, och i mellan åt kommer hen över med en hög som hon läst. Sedan ett år tillbaka använder vi inte hushållspapper utan tygservetter i köket ( där snackar vi stoooor besparing i såväl kronor som miljö). Jag låter äldsta dottern rita på mönsterpapper som är för smått för att rita nya mönster på, eller att hon får rita på de mönsterdelar jag klippt ut men inte kommer använda igen.

·         Kolla upp möjligheterna att byta morgontidningen i pappersformat mot en digital prenumeration. Om du ska teckna en ny prenumeration, se över möjligheten att göra det digital.

·         Ge bort alla tidningsmagasin som du själv läst klart och inte tänker behålla. Ge dem till en granne, arbetskamrat, lämna dem på vårdcentralen och liknande. Låt fler få läsa!

·         Se över möjligheterna att byta ut hushållspapper mot tygservetter i köket (Särskilt inlägg på bloggarna kommer om detta).

·         Säg upp alla pappersbesked som du får från banker, försäkringsbolag och myndigheter samt ev postorderkataloger. Detta kan man ofta lätt göra genom att logga in på deras hemsidor med sin e-legitimation. Så spar du också plats hemma när allt samlas digitalt. Passa samtidigt på att få räkningar på autogiro eller som e-räkning så slipper du dem i vanliga brevlådan.

·     Skriv ut dubbelsidigt både på jobbet och hemma. Det sägs att sedan Rutger University på New Jersey införde automatisk dubbelsidig kopiering vid utskrift så sparade de 7 miljoner papperkopior på ett läsår.

·    Sätt upp en "Nej tack till reklam" skylt på din dörr

Om du vill hoppa på utmaningen nu så har du 61 poäng att använda under resten av året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar