tisdag 25 februari 2014

Länkkärlek till slow fashion

 
Det börjar hända något. Allt oftare snubblar jag över texter, seminarier och andra bloggar där man avhandlar ämnet om medveten konsumtion. I staterna är minimalisttrenden stor, och den har börjat sprida sig till Sverige.  I gårdagens SvD fanns en text som handlar om en smart garderob, idag har ABF här i Stockholm en föreläsning om textilt återbruk (de har även en studiecirkel på det ämnet). Hos TinyLiving skrev man i helgen en artikel om hur vi är så sentimentala när det kommer till saker (och våra kläder) att vi inte kan skiljas från dem (eller göra om dem), i stället handlar vi nytt och fyller på en redan proppfull garderob. Vill man läsa mer om om mode och minskad konsumtion finns bl.a boken Modemanifestet.
 
Andra runt om i världen minimerar sitt tyg- och mönsterförråd genom att deltaga i Stash Diet. Man får här sätta sina egna regler, men jag tycker många verkar hålla sig till att man måste använda fem tyger hemma innan man köper ett nytt / sy av fem mönster innan man får köpa nytt. Lucky Lucille har bestämt sig för att satsa på kvalitet det här året och har valt ut 12 mönster som hon ska sy under året och få dem perfekta. För så är det, det är lätt att dras med i konsumtionshets även när man syr hemma. Man vill ha nya tyger och nya mönster och så hastar man igenom sin sömnad och får det inte så där bra som det skulle kunna bli. Kan också åter påminna om de andra runt om i världen som har sin egen utmaning som tar avstamp i samma som den jag och Alexandra genomför.
 
 Det finns så mycket man skulle kunna dra ner på och så mycket man redan äger som man skulle kunna använda bättre. Efter att ha flanerat ett varv på bokrean i dag (och hindrat mig själv från att köpa för många böcker, särskilt kokböcker), så bestämde jag mig för att vi måste börja använda de kokböcker vi har hemma. Om det inte används några recept ur dem, så får de gå vidare till någon annan. Detsamma gäller mönstertidningar och sömnadsböcker. Jag måste sy upp minst ett plagg ut varje nummer och bok så att de kommer till användning. Om inte, så får jag helt enkelt skippa att köpa nya och börja bläddra i de tidningar och böcker jag redan har. Det blev dock en sömnadsbok på rean, Jenny Hellströms nya. Jag har hennes förra bok också och har sytt flera plagg ur den, en bra basbok som rekommenderas.

 

4 kommentarer:

 1. Man kan ju låna mönstertidningar på biblioteket och rita av de mönster man vill ha. Tipsa bibliotekarierna om stick-, virk- och syböcker som du önskar att de köper in. Fast det är klart, blir det lika lång kö på de böckerna som på några deckare jag var ute efter i somras så tappar man tålamodet ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart tips! Det ska jag bli bättre på :)

   Radera
 2. Hej! Va kul att hitta hit, en ny trevlig ekoblogg att läsa :). Ha de gott! H/ Anna

  SvaraRadera