lördag 27 april 2013

Skippa den klassiska barngröten?

Precis när vi här hemma börjar fundera på om vi ska våga oss på projekt "skippa industrigröten" så skriver Lilla Matderivén om exakt samma sak. Ytterligare några har skrivit om det, och någon sammanfattade det ungefär med att de inte trodde att deras lilla skulle få i sig mer nyttiga saker med hemlagad gröt utan de vet vad hon inte får i sig. I gruppen Natural Parent Network är det någon som nyligen ställt samma fråga. En av dem som svarar säger att man i t.ex Kanada inte längre säger att alla barn behöver äta järnberikad gröt/välling utan att man nu i första hand rekommenderar mat som är järnrik i sig själv och att det därmed ska räcka.

Det är ju ingen munter syn när man läser på grötförpackningarna, t.ex. palmolja. Måste ju finnas bättre saker att få i sig som kanske sin första mat någonsin bortanför bröstmjölk tänker vi. Skrädmjöl har många sagt till oss ska vara en bra bas för småbarngröt, så nu finns det inhandlat (kan också bli en god nävgröt för lite större barn och vuxna).

Lilla O verkar inte klara att jag äter komjölk så jag har nu skippat det sedan årsskiftet, så därför är inte de vanliga gröterna riktigt ett alternativ heller. Vi har ändå köpt hem en färdiggröt från ekologiska Holle, den innehåller bara ekologiskt odlad havre och en b-vitamin, så den bör tillredas med bröstmjölk eller bröstmjölksersättning. Nu är det kanske någon månad kvar innan vi låter mat bli en del av Lilla O:s vardag, men det börjar bli dags att läsa på. Så detta kommer ni få höra mer om.1 kommentar:

  1. Hej! Jag funderade på att ge skrädmjölsgröt till min lilla, men läste sedan på paketet att skrädmjölet innehåller 8 gram kostfiber per 100 gram. Jag jämförde med innehållsförteckningen på industrigröt och där är det som mest 3-4 gram fiber per 100 gram, och det i "fullkornsgröt" från 2-3 år... Man kan ju givetvis laga till skrädmjölsgröten med mjölk och då blir det ju mindre fiber totalt i portionen men jag tror ändå det blir för mycket. Några tankar om det? Hälsar Therese

    SvaraRadera