söndag 2 juni 2013

Att konsumera är som att rösta

I torsdags jobbade jag min sista dag på tre månader. I september ska jag börja jobba heltid igen, men just nu känns det väldigt skönt att vara föräldraledig igen. Den här föräldraledigheten känns helt annorlunda. Det har gett så mycket luft för mig, min man och vår familj nu när vi hittills delat på den. Jag tror också att det är den här ledigheten som gjort att jag börjat förkovra mig i lite nya intressen, men också gett tid åt att ta tag i att bli lite mer gröna här hemma. För det är inte alltid så självklart vad som är eko och inte. Hittills är de stora tankevändorna gjorda på följande områden:
 • Tygblöjor
 • Att sluta med hushållspapper
 • Använda återanvändningsbara småpåsar i stället för små plastpåsar
 • Att sluta med engångstvättlappar
 • Att slutat med bomullsrondeller.
Vilken research det krävts för att hitta rätt. Men det känns så himla värt det. Det värmer lite extra också när man märker att stora lilla  t.ex tar det som helt naturligt att det vi kallar "papper" i köket helt självklart är i tyg. Någonstans är det ju så att när vi konsumerar så säger vi också vårt om hur vi ser på tillvaron och vad vi villl bidra till. Vi har ju onekligen minskat vårt avtryck när det kommer till papper och plast denna vår. I höstas minskade vi vårt avtryck när det gäller rengöring och kroppsvård. 

Kolla in de här fem anledningarna till att välja eko. Ibland behöver man påminnas om de där självklara argumenten och våga sig in på nya områden. Vilket ska bli vårt nästa?


4 kommentarer:

 1. Jag brukar sällan (läs aldrig) kommentera bloggar men jag tycker att detta är en hemskt bra blogg som jag kommer att fortsätta läsa. Tack så mycket!

  SvaraRadera
 2. Tack själv! Roligt att du hittat hit :)

  SvaraRadera
 3. Har också använt tyglappar istället för våtservetter och tygblöjor istället för engångs. Ganska konsekvent i nästan fem år allt som allt. Medan vi höll på med blöjtvättandet så använde vi också snå handdukar i köket istället för hushållspapper, tvättades på samma gång som blöjorna. Nu har jag tänkt använda tygnäsdukar i framtiden när någon är förkyld (aaah, hur härligt är det inte att snyta i tyg i jämförelse med papper!) men undrar egentligen hur det är med hushållspapper vs användningen av vatten för att tvätta extra tvättar? Blir det i slutändan bättre från ett miljöperspektiv?

  SvaraRadera
 4. Hej Mia! Vi använder ju tyg i stället för papper i köket och jag skulle säga att vi inte tvättar extra bara därför. De åker med annan tvätt som ändå skulle tvättas. I början trodde jag det skulle gå åt mängde med sådana där paper towel, men när man vet att man också ska tvätta dem så blir man inte lika slösaktig med dem som med vanligt hushållspapper. Så jag skulle tro att det för oss i alla fall varit bättre ur ett miljöperspektiv.

  SvaraRadera