söndag 26 maj 2013

Loppisen Hej i Västerbotten

I ett annat liv för 100 år sedan hade jag förmånen att kunna vistats i Västerbotten på somrarna. Där drällde det av loppisar med fyndläge. Nedan är två av mina fynd. Eller det första, lampan, kommer från ett dödsbo. Långpromenad i en by mitt ute i ingenstans och denna ligger i en skräphög på en gård. Vi frågar om vi får ta den i stället för att den kastas. Ja men visst gick det bra! 


Skolplanschen under kommer från den nedlagda skolan i byn där det numer är sommarcafé. Det hängde en hel drös av dem, vi köpte tre för max en hundring. Den här blev kvar i mitt liv.



Om man nu råkar vistas i rätt del (runt Norsjö/Jörn) av Västerbotten finns det också en loppis i en by som heter Hej. En gång för länge sedan fanns det ett stråk av byar där som hette Snipp, Snapp, Snorum, Hej och Bassalorum. Det sägs att på den tiden när byarna kom till hade man en dansk lantmätare som helt sonika döpte just dessa byar efter en dansk barnramsa. Och i Hej finns nu en loppis med kanske bästa fyndläget någonsin. Bod efter bod med saker man bara suktar efter och good old fashioned fika när depåerna behöver fyllas på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar